Leklådan

Som vi nämnde i tidigare inlägg så har Leklådan sponsrat oss med en massa leksaker som vi ska ha med oss ner till Kambodja!
Vi tackar dem med stor glädje och öppna hjärtan att de skänkt så mycket leksaker, barnen i Kambodja kommer bli så glada när de får alla dessa fina leksaker att leka med!

Vi har nu en stor kartong förvarande på Evelinas rum, vi bara längtar efter att få ge allt detta till barnen.
Deras glädje kommer vara oändlig! Då en del barn där nere har några få leksaker medans andra inte har några.
Tack ännu en gång leklådan för er stora insats!

 



 



 





Vi fick två stora påsar med jätte många små olika figurer av gummi som kommer räcka med mer än bara en var till barnen. Dessa kan de sedan kan leka med och kanske byta med varandra?
Flera hopprep fick vi också, så när vi är där nere ska vi lära dem att hoppa hopprep och en massa lekar man kan göra med hopprepen.
Pysselsaker och lego fick vi mycket av, sådant vi kan ha till en lekdag med barnen där vi lär dem att använda deras gåvor. Även en hel del andra leksaker, som ni ser på bilderna ovan!

Stort tack!




Resan till hjälpen, kambodja.

Kambodja är Asiens näst fattigaste land. Under 1970-talet dödades en fjärdedel av befolkningen under röda khmerernas folkmord och miljontals människor tvingades på flykt. Den långdragna konflikten påverkar landet än i dag.

Ökad fattigdom i städerna

I städer, som huvudstaden Phnom Phen, fastnar också många inflyttade i fattigdom. Slummen de flesta tvingas bosätta sig i saknar säkra vägar, renhållning och avlopp. Lärare tvingas ta betalt för utbildning på grund av sina extremt låga löner vilket försämrar utbildningsnivån. I sviterna av dessa brister är det framför allt kvinnor och barn som blir lidande.

Halva Kambodjas statsbudget består av utländska biståndspengar. Fattiga bönder, 85 % av befolkningen, bor på landsbygden och måste själva bekosta delar av skolorna och kan inte köpa diplomen som de rika. Ofta samlar en hel storfamilj för att en person ska kunna lära sig engelska.
Handeln med barn är också stor. En tredjedel av Kambodjas barn är svältfödda, och desperata föräldrar säljer dem till adoption och barnprostitution.



Under de senaste åren har många jordbrukare förlorat sin mark till lokala och utländska företag. På grund av denna utveckling har många människor inte längre tillgång till rent dricksvatten och står utan möjlighet till försörjning.

Hemmen de fattiga bor i är lortiga och stökig, men de är glada över att de har tak över huvudet.
Har de ingen säng har de en matta de rullar ut över golvet som de sedan sover på.
Det kan finnas en massa hål i väggarna, så på kvällen kan det bli kallt.



Flest hiv-smittade i Asien
Omkring 170 000 människor är hiv-smittade i Kambodja och hela 40 procent av sexarbetarna i landet bär på viruset. Kunskapsnivån om hur viruset sprids är låg och få har tillgång till provtagning och behandling.



Varför Kambodja?
Vi vill till Kambodja för att ge en hjälpande hand, skänka pengar, kläder, skolmaterial, hygienprodukter och leksaker med mera till barn och familjer i nöd, det vill säga, de som verkligen behöver det.
Med våran lärare Britt Strinnholm reser vi till byn Sihanoukville där hon har flera fadderbarn samt ett samarbete med skolan Mr.Ann Speaking School. Hon betalar skolgång till barnen och skänker även saker som kläder och hygienprodukter till barn och familjer. 
Så för att vi ska hitta och ha lite hjälp på vägen så åker vi tillsammans med Britt, den 25 oktober.

Varför valde ni detta som ett projektarbete?
Vi valde detta som ett projektarbete för att det alltid har varit en dröm för oss att få hjälpa människor som har det svårt, vi vill se de som lider skratta och gråta av lycka.
Vi vill även se att pengar och saker verkligen kommer fram, man kan lägga pengar i en bössa men hur vet man om de verkligen kommer fram och till rätt händer?
Att få ta del av den lycka någon faktiskt kan utstråla av tacksamhet mellan allt lidande.
Vi vill se hur ett intimt välgörenhetsarbete går till från början till slut och veta att alla kan göra något för alla. Samt även se världen ur deras ögon.

Vad ska ni ha med er för saker?
Får vi pengar över som inte går till själva resan kommer vi att köpa mer saker utöver det vi får med oss i resväskorna framme i Kambodja. Så som, Råvaror, mer hygienprodukter och det som familjerna kan tänkas behöva. Det tillsammans med leksaker som Leklådan bidragit med, kläder från oss och våra vänner/bekanta, Skolmaterial och en massa tandborstar.

Hur ska ni ge dom dessa saker?
Vår lärare Britt har tillsammans med bekanta till henne sammanlagt 43 fadderbarn i Shinaoukville men många fler familjer med barn behöver bidrag i tillvaron. Dessa familjer tänker vi ge ett ljus i vardagen till!



Hur kommer ni redovisa detta?

Vi har tre olika sätt att redovisa vårt projekt på: Internet (blogg), Radio och TV.
Vi kommer att föra denna blogg under våran tid i Kambodja där ni kan följa med oss på våran resa, se bilder och kanske en del videoklipp. Vi ska uppdatera så ofta vi kan och har tid!
När vi kommit hem från resan har vi en medverkan i Cityradion i Karlskoga då vi kommer att berätta om vårt fantastiska arbete.
Resan kommer även att dokumenteras genom att vi filmar hela vår vistelse från början till slut. Denna dokumentär kommer sedan att visas på CTV, Karlskogas egen tv-kanal.

Vad får vi om vi vill sponsra er?
Om ni vill stödja oss så har vi skapat olika kampanjer. Se på bilden nedan.
Under de olika kampanjerna står det var erat företag, namn eller butik kommer synas eller att höras.



Det är en stor dröm för oss att få komma iväg på denna resa.
Vi har allt, material, kläder och leksaker. Det enda som fattas nu är att få vår resa betald.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Vi kommer att kämpa på med det här projektet till sista dagen, vi har bestämt oss för att ”Allt går, bara man vill”. Och vi vill.
Hjälp du med, stöd våran resa till hjälpen!



Kontakt: [email protected]


RSS 2.0